Heterdaadkracht en Social Media

Burgernet is primair gericht op heterdaadkracht en zorgt ervoor dat veel mensen in een korte tijd worden bereikt bij veiligheidsincidenten. Vanuit dit concept is in 2012 een visie en werkwijze ontwikkeld voor het gebruiken van Twitter als extra en ondersteunend communicatiekanaal. Als er een Burgernetactie wordt verstuurd, gaat er tegelijkertijd en automatisch een Burgernettweet uit. Een Burgernettweet bevat dezelfde informatie als een Burgernet actiebericht en is voor elke volger direct herkenbaar als Burgernettweet.

 burgernet1 Figuur 1 Tweetreach Burgernet_NB

Het Twitter beleid is gericht op een aanvullend kanaal om extra “volgers” van een actie te verkrijgen zonder daarmee het oorspronkelijke concept van Burgernet te veranderen. In dezelfde lijn is de Burgernet App ontwikkeld, een aanvullend kanaal gericht op het vergroten van het bereik van een actie. De zogenaamde tijdkritische Burgernetacties (heterdaad en vermissingen) worden via de app verspreid. De spraakberichten kunnen direct via de App worden beluisterd.

De Burgernet App

De Burgernet App is ontwikkeld voor de twee belangrijkste mobiele platformen iOS en Android. Met de realisatie van de smartphone App wordt het mogelijk om de appgebruikers berichten te versturen op basis van hun werkelijke locatie. Dit was een langgekoesterde wens/vraag van verschillende Burgernetorganisaties en deelnemers van Burgernet. De Burgernet app is ontwikkeld voor de meest gebruikte mobiele platforms, Android en iOS. 90% van de smartphones maakt gebruik van deze platforms.  Bij de ontwikkeling van de app is gebruik gemaakt van de specifieke kenmerken van deze platforms. Vooral door de wijze waarop iOS omgaat met de privacy van een gebruiker zitten er een aantal verschillen in functionaliteit van de iOS App en de Android App.

burgernet2

Aanmelden

Voor de werking van de Burgernet App is het niet noodzakelijk om aangemeld te zijn als Burgernet deelnemer. De App nodigt de gebruiker hiertoe wel uit en vanuit de App kan een gebruiker zich aanmelden als volwaardig Burgernet deelnemer. De werkwijze komt overeen met de werkwijze van aanmelden via de website www.burgernet.nl

Bellen met 112 vanuit de App

Omdat een BurgernetApp-gebruiker geen Burgernetdeelnemer is, wordt hij ook niet door het Burgernetsysteem herkend als deelnemer van een actie. Hierdoor kan hij niet direct terugbellen naar het Burgernet actienummer 0800-0011. Vanuit de App kan de gebruiker echter wel rechtstreeks contact opnemen met de meldkamer. Er is voor gekozen om gebruik te maken van 112 omdat er sprake is van tijdkritische acties.

GPS

De belangrijkste functionaliteit van een smartphone voor Burgernet is de GPS functionaliteit. Dankzij de ingebouwde GPS van een smartphone is het mogelijk om afhankelijk van de locatie van een smartphone en status van de App gericht een Burgernetactie te ontvangen.

iOS en privacy

Om bij iOS mogelijk te maken dat zonder dat de gebruiker een bericht ontvangt op zijn locatie zou het noodzakelijk zijn om van alle iOS app-gebruikers alle locaties van de telefoon bij te gaan bijhouden op een server. Om de privacy van de mogelijke App-gebruikers te waarborgen is ervoor gekozen deze functionaliteit niet op deze manier aan te bieden.

Op het moment dat een iOS gebruiker de App opent ziet hij de acties die bij hem in de buurt zijn. Daarnaast heeft de gebruiker de mogelijkheid om zelf gebieden aan te maken waarin hij Burgernetacties wil ontvangen. Bijvoorbeeld thuis, werk, winkelcentrum etc. Voor deze gebieden ontvangt de gebruiker dan Burgernetberichten in de vorm van een pushbericht. (optisch lijkt dit op een SMS bericht).

Android en privacy

Het Android platform biedt de mogelijkheid om de smartphone na installatie van de App zelf te laten bepalen of een bepaald bericht relevant is voor het toestel of niet. Om zo’n bericht te ontvangen hoeven geen locaties van gebruikers opgeslagen te worden. De Android Burgernet App biedt hiermee de mogelijkheid om op basis van de locatie waar een gebruiker zich bevindt, berichten te versturen.  

Googlemaps

Bij de actie wordt tevens de locatie van de Burgernetactie weergeven in een kaart. Met daarop weergeven de locatie van de actie en de overlap met de locatie van de gebruiker (of het gekozen gebied).

Delen Burgernet acties op Facebook en Twitter De Burgernet App richt zich op een jongere doelgroep dan de huidige burgernet deelnemer. Deze doelgroep maakt veelvuldig gebruik van hun smartphone en deze doelgroep is ook zeer actief op social media. Om het bereik van Burgernetacties verder te verhogen is het voor een gebruiker van de App mogelijk om met een druk op de knop een Burgernetactie te delen met zijn of haar netwerk op Facebook of Twitter.

Wat betekent de invoering van de Burgernetapp?

Voor de werkwijze van Burgernet op de meldkamer is er geen verschil, de App is slechts een nieuwe ontsluiting van bestaande informatie. De meldkamer kan na een Burgernetactie via 112 tips van Burgernetdeelnemers ontvangen.Dit betekent waarschijnlijk niet dat er heel veel extra bellers zullen zijn. Gemiddeld bellen er 1,2 bellers per Burgernet actie. In de praktijk blijkt dat  Burgernetdeelnemers vaak bellen vaak met 112 in plaats van met het 0800-0011 nummer. De app is extra ondersteunend aan het Burgernet(werk). Burgernetdeelnemers zullen de app downloaden op een nog grotere bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid in de buurt. Immers zij zijn bekend met Burgernet en de App maakt het mogelijk om op basis van locatie berichten te ontvangen. Ook niet Burgernetdeelnemers zullen de app downloaden, deze burgers zijn niet bekend met naam en toenaam maar maken met de twitteraars onderdeel uit van de steeds groter wordende groep extra ogen en oren.   

Implementatie Burgernetapp

Vanaf 7 oktober is de app te downloaden. Er zal een persbericht beschikbaar worden gesteld bij de lancering van de app.

De centralisten (112) en het servicecentrum (09008844) zullen geïnformeerd moeten worden dat er burgers kunnen bellen naar aanleiding van een Burgernetactie.

De gemeenten en politie zullen in kennis gesteld moeten worden van dit extra communicatiemiddel.

Het beantwoorden van vragen

Mochten er naar aanleiding van deze informatie nog vragen zijn kunt u contact opnemen met het landelijk programmabureau Burgernet of de projectleider van de Burgernet App Martin Knook

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie over drugs verandert regelmatig. Erectiele dysfunctie is de aanhoudende onvermogen om een ​​erectie voldoende, treft naar schatting meer dan twintig miljoen mensen in alleen de Amerika. Er zijn behandelingsopties alleen bedoeld voor vrouwen. Ons artikel richt zich op "kamagra 100mg". Wat heb je al weet over ""? Sommige websites beschrijven het als "". Laag zelfbeeld, stress, bepaalde ziekten en bepaalde geneesmiddelen kunnen uw libido te verlagen. Je lichaam niet goed reageert op stress. Typisch Geneesmiddelen zoals Viagra moeten onder serieuze aandacht, speciaal met betrekking tot de interactie met een aantal remedies. Volg de aanwijzingen voor gebruik op uw recept label.

groep